vad har din mobiltelefon med kongo att göra?

Jo det ska jag ta och berätta för dig. Men först ska jag berätta om en bok jag läste för ett år sedan. Den heter "De glömda kvinnornas röst" och handlar om kvinnor i kongo som fått sina liv, familjer och underliv förstörda i ett krig som ingen verkar veta om fortfarande pågår. I kongo våldtas flera tusen kvinnor varje år i ett krig som pågår i det tysta och framförallt på ett sätt som väldigt sällan uppmärksammas. Kan det vara för att det är Afrika? "Alla vet ju att det jämt är krig och elände i Afrika...". Eller kan det vara att det främst är kvinnor som blir utsatta, kvinnor och barn. Eller kanske kombinationen, kvinnor och barn i Afrika. Inte jättehett nyhetsstoff.


Well om jag säger att din mobiltelefon är med i detta spel. Bryr du dig lite mer då?


Varje år våldtas kvinnor i Kongo som en del i en krigsstrategi. Syftet är att bryta ned samhällets struktur genom att våldta kvinnor inför sina män och gärna inför hela byn. Vilket leder till att hela byn + hennes familj förskjuter kvinnan (i värsta fall) eftersom hon nu är skamfull. De våldtar kvinnorna också på ett sätt som gör att det troligtvis aldrig kan få barn igen (t ex genom att skjuta dem med gevär där nere, eller sticka in knivar och påkar de tänt eld på med mera). På så sätt förstörs samhällets chans till fortlevnad. I vissa fall skjuter de resten av familjen och tar med sig kvinnan som slav till deras militärläger. Men jag vill poängtera att dessa män som gör detta drivs inte främst av en sjuk sexuell lust. De drivs av order från högre avdelningar. Detta är uttänkt och planerat, samma strategi användes i kriget i fd Jugoslavien. yes i europa.


Och vad krigar de för? Jo det är nämligen så att Kongo har enorma naturrikedomar och då framförallt sådana rikedomar som folk i väst är intresserade av. De är villiga att betala mycket pengar, och gå över många lik för att få tag i dem (inte öppet såklart men indirekt).  Och jag pratar inte här bara om diamanter, de är också blodsbesmittade. Nej i Kongo finns andra naturresurser och framförallt en liten mineral som finns i din mobiltelefon. En mineral som tydligen är en viktig del i vår telefon (men även till annan elektronisk utrustning) och som lämpligt nog typ bara finns i Kongo. I allafall 80% av jordens tillgångar på just denna mineral.  Kongo plundras på rikedomar genom dessa krigsherrar som erövrar mark genom att låta soldaterna skövla och våldta sönder befolkningen. Och krigsherrarna tjänar en del pengar men mest pengar tjänar mellanhänderna och de stora företagen i väst. Läs mer här.


Åter till boken om de glömda kvinnorna. Den är inte bara hemsk. Den har också lite hopp med sig. Det finns nämligen människor som vigt sina liv till att hjälpa dessa kvinnor. Ett sådant ställe är Panzi sjukhuset där kvinnor kan komma och få vård, då framförallt operera underlivet. Men där finns också ett kvinnocenter som lär kvinnorna olika yrken, hjälper män att våga hålla fast vid sina fruar och börja ett nytt liv. De hjälper också kvinnor att ta hand om de barn som blivit till som en följd av de strategiska våldtäkterna.


Och det finns mer. Du och jag kan faktiskt på små sätt påverka detta. Dels genom att bli mer pålästa men också genom att lämna in våra tekniska prylar för återvinning. Ett nytt bra initiativ dit du kan skicka din mobiltelefon hittar du här. Tänk du kan till och med tjäna lite pengar på det om du har en fungerande och bra telefon att sälja till sidan. Annars om telefonen bara är kaputt så kommer den återvinnas och det tjänar kvinnorna i Kongo på.

Vill du läsa mer hade Aftonbladet en artikel i somras om detta läs den här. Dagen har även skrivit om det i veckan artikeln kan du läsa här. Och läs boken! Det går på en dag om du pallar att ta in alla hemskheter sådär snabbt, vissa kan ju det. Det är inte lätt att bli engagerad när det inte handlar om saker som ligger nära oss. Men det här är ett problem som du just nu tittar på, din dator är en del av problemet. Och de gnistrande stenarna på ditt finger... kan vara en del i det också. Du kan själv välja att stänga av eller vara på. Den lyxen har inte alla.

Kommentarer
Postat av: micael

Kan tipsa om http://rattviselektronik.wordpress.com/

2010-10-24 @ 15:21:11
URL: http://helapingsten.wordpress.com
Postat av: yosofine

Tack Micael för tipset!

2010-10-24 @ 15:58:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0