Jesus kommer snart, han kan komma redan ikväll

Vad menade mannen som ropade ?omvänd er, Himmelriket är nära?? Vad menade han med att Himmelriket är nära och vilket Himmelrike är det han pratade om? Hur kunde han säga så fast vi inte sett något Himmelrike här? Ljög han, han som verkade så trovärdig? Hur kunde Johannes Döparen säga så och förleda så oerhört många människor?

 

Eller gjorde han det?

 

Vi har en bild av hur saker ska hända och gå till. Vi säger, bli frälst och med frälst så har vi en speciell bild av vad det innebär. Vi säger bli helad och vi har en speciell bild av vad det är att bli helad. När detta sedan inte inträffar, det som vi tror, då lägger vi skulden på Gud. Jag bad om helande men Gud helade mig inte. Eftersom den bild jag hade av helande inte inträffade. Jesus kommer snart! Så ropade man men sen vändes ropen till skamsna besvikna läten. Han kom inte.

 

Kan det vara så att det finns flera olika delar av Jesu återkommelse? Att det dels kan vara i sista tiden men att det finns en dimension av ett här och nu. Det är dels ett ?redan här? men också ett ?men ännu inte?. Välkända formuleringar för någon som läst på bibelskola. Men har vi svårt att tolka detta här och nu? Vad är det som gör att vi blir så besvikna?

 

På vilket sätt är det vi väntar oss att riket ska komma? På vilket sätt är det vi väntar att Jesus ska komma tillbaka? Kan det inte vara så att vår bild av hur det ska vara när Jesus kommer tillbaka påverkar vårt sätt att tyda tecknen och resultatet? Kan det inte vara så att Jesus faktiskt kom? Att Han var här bland alla de som längtade efter Honom på 1920-70-talen då dessa ord var så vanligt förekommande?

 

Omvänd er för Himmelriket är nära. Det är nära ditt hjärta, omvänd dig så att ditt hjärta finner frid. Hur det kommer kännas och vilka frågor Jesus kommer beröra i ditt liv det vet jag inte. Det vet bara Gud. Poängen är inte vad du blir fri ifrån för det är så individuellt, poängen är att du faktiskt kan bli fri! Det är ju vad det handlar om. Det handlar inte om ett evigt liv som du först kan taxera ut efter jordelivet. Det handlar om att du idag kan få vara med om att få en bit av himmelriket i ditt liv. Mitt där allt verkar hopplöst och torrt, där mörkret för länge sedan slutat be om tillåtelse om att få vara. Det är där mitt i hopplöshetens smärta och ångesten som himmelriket vill komma. Himmelriket kommer med ett nytt budskap. Inget är förgäves, inget är hopplöst. Det finns en Gud.

 

Det enda som krävs av dig är att du vågar tro att den där gnistan av Himmelrike också är tänkt för dig. Himmelriket är fullständigt påtagligt för den som får uppleva det. Men det känns nog olika för olika personer. Tårarna rinner för olika orsaker. Poängen är att de rinner.

 

Vad är nåd? Nåden är ju just detta, att Himmelriket också är för dig. Du hopplösa, trasiga, ångestfyllda själ. Också för dig finns det Himmelrike. Kom och smaka. Också för dig finns det. Det är nåd, och nåden innebär också att Himmelriket inte kommer att ta slut, det finns nytt varje morgon.


RSS 2.0