seg i kolan

I helgen har jag bakat julgodis precis som jag gjort de senaste 4 åren. Bara för att vissa saker förändrats behöver inte allt göra det. Jag har tagit bort en favorit och ersatt den med en ny variant. Vi får se hur det blir. Jag har försökt softa ned, göra mindre satser och fokusera på det viktigaste. Men det blev så mycket gott att jag kunde göra små goodiebags till mina vänner jag ska träffa vid frukost imorgon!
Polkagriskola är det nya tillskottet, rockyroad är min ständiga favorit (börjar dock bli lite trött på den) och saffransskorpor som kom in i leken för ett par år sedan och bara växer i popularitet.
Men hur gick det här till?
Rockyroad består av massa favoritgodisar som man blandar, marshmallow, dumle, jordnötter och mörkchoklad.
När man smälter choklad är ett vattenbad att föredra. Och om man vill slippa onödigt kladd och brända fingrar så är en sån här manick bra att ha. Köpt på ikea för lite pengar.
Och när polkagrisar ska krossas är en mortel din bästa vän. Hammare och kökshandduk funkar det med men låter mkt och tar längre tid. Polkagriskolan var superenkel, koka kola enligt recept (finns i de flesta kokböcker) häll ut på plåt och strö sedan polkakrosset över det.
Kolan ska nog vara lite seg. Men min spis är så snabb att kolan hann bli lite för kokt innan jag tog bort den. Koktiden ska egentligen vara 45 min men jag hann nog bara med 20.
Här är receptet. Jag hittade det via aftonbladets receptsida.
Sen var det dags för saffransskorpor. Jag använder mig av Leilas recept. Jag brukar dock lägga till mörk choklad i mina saffransskorpor. Mörkchoklad och saffran är en sån himla fin kombo nämligen.
Skorporna ska vara riktigt hårda så man kan doppa dem i kaffet.
Sist ut var knäcken. Det blev en farlig historia.
De kanske ser oskyldiga ut dessa små rackare.
Men det är de inte. Mitt finger bultar och kommer troligen alltid bära minnen av denna kväll. En rätt stor del av fingertoppen följde med kniven...
Jag höll på att svimma på kuppen.
Det gick trots allt bra. Lite kletigt blev det, kokade knäcken lite för länge också. Måste komma ihåg att spisen e supersnabb. Ett tips om man vill göra knäckklubbor är att ställa formarna i en skål med strösocker. Då håller sig formarna i rätt form och dessutom står de upp och är lätta att fylla med knäcken.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0