delad glädje är dubbelglädje...

Är det ingen som tänker på att det är en skittråkig anledning till att församlingar slås ihop? Det är ju inte så att ekumenismen slagit församlingen med häpnad och att man helt plötsligt vill leva i enhet och välförstånd med de andra i en stad. Anledningen till att församlingar går ihop över samfundsgränser är ju för att församlingarna håller på att dö ut. Det är för få och för små för att orka fortsätta på egen hand. Det kostar för mycket pengar.

Det är inget positivt överhuvudtaget. Och att slå ihop församlingarna till en är ju egentligen inte heller det någon lösning.

Det är spännande att församlingar som tidigare kanske inte sett åt varandra nu vill mötas och till och med slå ihop gemenskapen. Men jag tycker det är dumt att det så sällan skrivs om det hemska anledningen till varför det händer.

Det blir på så bakvänt. Vi gläds åt ekumenismen och sporras av blandteologin som uppstår i församlingen när olika traditioner möts. Men vi glömmer att anledningen till det kommer med all sannolikhet bli vår död.

Det vore spännande om man för varje ihopslagen församling startar en ny i en av de övergivna lokalerna. På så sätt kan man ju fortfarande föra in nytt liv in i en utdöende församlingskultur samtidigt som de som kämpat i glesbygd får avlastning i en större gemenskap.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0